Een bom en een aardappelwagen

Een atoombom is van nature niet grappig. Net zo min als een Israëlische Mossad-agent met wrokgevoelens. Maar Jonas Jonasson, schrijver van de bestseller ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ (2011), maakt ze dolkomisch in zijn nieuwe roman ‘De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje’.

Hierin maken we kennis met het slimme Zuid-Afrikaanse weesmeisje Nombeko dat tijdens het oversteken wordt aangereden door een door cognac benevelde ingenieur. Nombeko – tenslotte verantwoordelijk voor de deuken in de auto – wordt veroordeeld tot een zeven jaar lange dienstbetrekking bij de ingenieur en diens kernwapencomplex waar zes atoombommen worden gefabriceerd. Plus, per ongeluk, een zevende.

De roman laat zich dan – net als haar voorganger – lezen als een rauw sprookje, met bijzondere figuren en met recht ‘zonderlinge’ avonturen. De volwassen Nombeko bevindt zich inmiddels in Zweden, waar ze door een foutieve adressering geen gedroogd antilopevlees afhaalt bij de douane maar de zevende atoombom. Haar dan nog enige missie zou ieders missie zijn: de bom per aardappelvrachtwagen naar de Zweedse koning brengen. Ze krijgt daarbij hulp van een jongen die zich Holger 2 noemt, de helft van een tweeling. Tegenwerking vindt ze echter bij Mossad-agent A en Mossad-agent B. Ook niet in haar voordeel is de hulp van Holger 1 – de andere helft van de tweeling – en de “altijd boze vrouw” Celestine. Holger 1 en zij bewijzen zelf tikkende tijdbommen te zijn in het leven van Nombeko dat door hun toedoen “slechter wordt en ook beter. Maar vooral heel anders”.

Wie Jonassons vorige roman las als een roadtrip, zal zijn even gekke als geniale ‘Bommenmeisje’ herkennen als de luchtverkeervariant, met een vliegtuig, een stuurloze helikopter en een heel land dat het gevaar loopt de lucht in te vliegen. En niet eerder was een dergelijke dreiging van dood en verderf zo grappig.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *